VERBOUWEN OF AFBREKEN/NIEUWBOUW by architect jo van rossem

Stel dat je de gelukkige eigenaar bent van een oude woning en je hebt plannen om je huis grondig aan te passen... Dan zal op zeker moment de vraag opduiken wat nu het beste is: "Dit huis verbouwen, of alles afbreken en een nieuwbouw neerplanten ?"

Voor elk van beide opties valt veel te zeggen. Er is zeker ook geen eensluidend antwoord te geven op deze vraag. Misschien moeten we een paar lijstjes maken:

BESTAANDE WONING VERBOUWEN

Voordelen:    

  • Het huis heeft een bepaald karakter en zijn eventuele (emotionele) waarde.  Misschien is het wel interessant om het uitzicht of bepaalde delen te behouden.
  • Je kan misschien tijdens de verbouwingswerken in het huis blijven wonen.
  • Niet alle werken hoeven in één keer uitgevoerd te worden,  en kunnen stukje voor stukje aangepakt worden.
  • Als de woning minstens 10 jaar bewoond is, betaal je maar 6 % BTW op de werken uitgevoerd door een aannemer.
  • De energie- en ventilatie eisen zijn (nog)  niet zo streng, al zal dit op termijn veranderen.
  • ….

Nadelen:          

  • Constructief kan het huis een aantal problemen vertonen; noodzakelijke oplossingen    hiervoor kunnen best duur uitvallen.
  • Een oud huis kan wel charmant zijn, maar soms is de organisatie van de verschillende ruimtes niet erg goed, of beantwoorden deze niet aan de moderne eisen van wonen.

  • Een bestaande woning is (bijna) nooit zo goed te isoleren als een nieuwbouwwoning.

  • De technische installatie (cv-elektriciteit-sanitair) is meestal oud en aan volledige vervanging toe. Soms is de cv ketel nog niet zo oud, maar zijn er wel betere alternatieven. Ventilatie is zelden voorzien.

  • Verbouwen is duurder dan nieuw bouwen.

  • ….

Bij een verbouwing kan je het natuurlijk ook voor een radicale aanpak kiezen.  Project PKVD.

Bij een verbouwing kan je het natuurlijk ook voor een radicale aanpak kiezen. Project PKVD.

AFBREKEN EN EEN NIEUW HUIS BOUWEN

Voordelen:    

  • Je vertrekt helemaal met een leeg blad. Er dient geen rekening meer gehouden teworden met een bestaande constructie; je kan je droomhuis laten uittekenen.
  • Op het vlak van energie kan je de lat zo hoog leggen als je wil. Lage-energie woning, BEN-woning (Bijna Energie Neutraal),…... allemaal mogelijk. Het huis kan perfect geïsoleerd en geventileerd worden. Een huis met een goede ventilatie is immers veel gezonder om in te leven.

  • Op technisch vlak heb je veel meer vrijheid wat toepassingen betreft: denk aan domotica, mechanische ventilatie, zonnepanelen,… Voor de eventuele toepassing van warmtepompen zijn er geen beperkingen. Je kan al deze technieken perfect integreren en je plannen erop afstemmen.

  • Nieuwbouw is goedkoper, o.a. omdat er sneller kan gewerkt worden.

  • ….

Nadelen:         

  • Op nieuwbouw wordt 21% BTW gerekend.
  • De EPB eisen worden steeds strenger. Dit hoeft net per se een nadeel te zijn, aangezien je nieuwe huis zo wel energiezuiniger wordt.

  • ….             

Deze oude kleine woning verbouwen naar een zorgwoning was niet mogelijk.  Project MC

Deze oude kleine woning verbouwen naar een zorgwoning was niet mogelijk. Project MC

 

KORTOM

Elke woning en elke opdrachtgever is natuurlijk verschillend, dus het antwoord op de vraag: "Verbouwen of opnieuw bouwen ?" zal in grote mate afhangen van de woning in kwestie, van het programma van de bouwheer en van het budget. Professionele hulp en begeleiding is aangewezen.

 

 

Complete transformatie van een jaren '50 woning by architect jo van rossem

Op dit moment (februari 2015) zijn we de woning PKVD in de noorderkempen volop aan het verbouwen.

Deze vrijstaande woning is gebouwd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Op een paar ingrepen na werd ze nooit aangepast. De bouwheer vond het daarom ook hoog tijd om dit huis naar een moderner uitrustingsniveau te brengen.

Specifiek werden volgende eisen aan de verbouwing gesteld:

  • Uitbreiden van de woonruimten met een bureau grenzend aan de leefruimte.
  • Er moest een betere relatie komen tussen de leefruimten en de tuin, met een vlotte doorgang tussen beiden.
  • Een groot overdekt terras.
  • Plaatsen van isolatie tegen de gevels en op het dak.
  • Voorzien van voldoende berging en kasten.
  • Vervangen van de vloer in de bestaande leefruimte wegens vochtproblemen.
  • Behoud van de keuken en badkamer wegens recent vernieuwd.
  • Omvormen van stijl van de woning naar een modernere look.

Uitbreiden doen we op 2 plaatsen: op het gelijkvloers maken we de leefruimte groter aan de achterzijde.  Dit deel krijgt een afzonderlijk volume met een duidelijke stijl. Vooraan en achteraan plaatsen we glas en een donkere, monolithische muur vormt de zijgevel. Deze muur wordt ook doorgetrokken voorbij het overdekte terras. Op de verdieping worden alle schuine dakvlakken recht gemaakt en wordt er een extra slaapkamer toegevoegd.

Op de verdieping worden alle schuine dakvlakken recht gemaakt zodat het volume van de woning strakker wordt. Achteraan wordt de keuken opgetrokken voor het toevoegen van een slaapkamer.

Aangezien er reeds in de ontwerpfase sprake was van het doorgedreven isoleren van de volledige woning, hebben we ervoor gekozen om alle bestaande gevels “in te pakken” met 15 cm isolatie, waartegen dan lichte crepi wordt aangebracht. Daardoor krijgen we bovendien een contrast tussen de lichte kleur van de crepi en de donkere muur. Een bijkomend voordeel van het werken met uitwendige isolatie is dat we alle aanpassingen aan raamopeningen en dakranden mooi kunnen wegwerken.

De bestaande dakstructuur blijft behouden. De oude pannen worden er afgehaald. Er is 12 cm PU (polyurethaan) isolatie op de oude kepers geplaatst en later werken we dit af met nieuwe pannen. Ook op de puntgevels, boven de dakrand komen dezelfde pannen.

Om de nieuwe isolatieschil compleet te maken worden ook alle oude ramen (met nog enkel glas)  er vervangen door nieuwe ramen in aluminium met hoogrendement beglazing.

 

Dit wordt het resultaat van zodra alle werken klaar zijn.

 

verbouwing van een rijhuis in Antwerpen by architect jo van rossem

Bij de verbouwing van een rijhuis uit het begin van de 20ste eeuw zijn er vaak een aantal terugkerende knelpunten.

  • Er is weinig tot geen isolatie aanwezig in de muren, vloeren en daken.
  • De oude “koepel” werd reeds vroeger dichtgebouwd, meestal zijn er zelfs nog ruimtes toegevoegd. Hierdoor is het zicht op de tuin vanuit de woonruimtes heel beperkt en komt er weinig licht in de woning. Er is ook geen vlotte doorgang naar de tuin.
  • De achterbouw is opgedeeld in een aantal kleine ruimtes en is niet erg praktisch ingericht. Het toilet bevindt zich meestal ook in de achterbouw, wat niet handig is.
  • De badkamer zit achteraan de woning op een tussenverdieping en moet behouden blijven.

Bij deze woning is het niet anders.

De oplossing waarvoor we hier gekozen hebben, is erg rechttoe-rechtaan: we halen alle muren in de achterbouw op het gelijkvloers weg. De vloer en de muren van de bovenliggende badkamer worden opgevangen door nieuwe liggers in het plafond. In de achtergevel plaatsen we een groot schuifraam zodat er veel licht binnenvalt en we een mooi zicht hebben op de tuin. En als laatste pakken we alle gevels van de achterzijde netjes in met 10 cm dik isolatiemateriaal. Zo is alles geïsoleerd en kunnen we alle aanpassingen (oude en nieuwe) mooi wegwerken. De daken worden voorzien van een nieuwe laag roofing en extra isolatie.

De keuken bestaat uit een kastenwand en een reuzegroot kookeiland. Om de circulatie te vergemakkelijken wordt er een 2de doorgang naar de leefruimte gemaakt, naast het eiland. Het gastentoilet, de technische installatie en de nodige bergruimte worden weggewerkt achter een grote kastenwand.

Ook de badkamer wordt aangepast. Ze was erg groot en onpraktisch. Door het aanbrengen van een muur kunnen we nu een deel van de oorspronkelijke ruimte gebruiken als wasplaats en linnenkamer. De badkamer zelf wordt helemaal vernieuwd en gemoderniseerd. Door het raam naar de achtergevel te verplaatsen winnen we een hoop ruimte en komt het licht nu van de “juiste” kant.

Voor de afwerking van de gevels kiezen we voor Equitone Tectiva platen van Eternit. De lichte platen geven de achtergevel een strak en modern uitzicht. Door het variëren met afmetingen en vormen van de platen wordt een speels element in de gevels gebracht.


Praktijkruimte wordt appartement by architect jo van rossem

In een klein appartementsgebouw uit de jaren '60 is het gelijkvloers ingenomen door een oude praktijkruimte. De eigenaar heeft er jaren gewerkt en na zijn pensioen heeft hij de ruimte verhuurd. Nu stond ze leeg en was er weinig vraag naar. De oplossing om deze ruimte toch te laten renderen werd gevonden in een renovatie en het omvormen naar appartement. Er waren wel enkele problemen: het gelijkvloers was geheel dicht gebouwd en heel diep, de vorm van het perceel is heel grillig en we moesten rekening houden met de bestaande structuur.

Gestart wordt met het weghalen van alle binnenwanden, het valse plafond en de vloer. Alle technieken worden vernieuwd. De nieuwe binnenmuren worden opgetrokken met gipskartonplaten, voorzien van akoestische isolatie.

Het idee was te werken met een open plan om zo veel mogelijk licht tot in het midden van het appartement te trekken. De keuken en de leefruimte nemen het grootste deel van de oppervlakte in. We maken gebruik van een oude koepel uit glasdallen om nog wat extra licht in de keuken te krijgen. De bestaande betonnen kolom (die onmogelijk kon worden afgebroken want het is een belangrijk steunpunt van het gebouw) staat midden in het werkvlak.

Achteraan is het bestaande terras van de 1ste verdieping afgebroken en vervangen door een kleiner terras. Op deze manier is er een kleine binnentuin gemaakt en hebben de slaapkamers achteraan daglicht en kunnen ze geventileerd worden. Alle technische lokalen en de badkamer en het toilet liggen in het verlengde van de oude inkomhal en zijn bereikbaar vanuit de keuken of de nachthal. De nachthal is afsluitbaar met een schuifdeur die verborgen is achter de keukenkasten.

Het resultaat is een praktisch, licht en ruim appartement waar elke vierkante meter beschikbare ruimte werd benut.



Stijlbreuk voor een klassieke woning by architect jo van rossem

De nieuwe bewoners van deze klassieke woning willen bij de verbouwing ook de buitenzijde wijzigen. Het budget laat niet toe dat we het hele huis aanpakken, dus wordt er gekozen voor een meer gerichte aanpak. Bepalend voor de stijl van de huidige woning zijn onder meer de inkom met bovenliggende dakkapel, de luiken (die zijn makkelijk weg te halen) en de schouw tegen de zijgevel.

Het concept voor de verbouwing bestaat eruit dat we een deel van de woning optrekken. Op de verdieping wordt de beschikbare ruimte niet groter, maar wel meer praktisch in het gebruik doordat het schuine dakvlak wegvalt.. De gevels van het gelijkvloers worden geïsoleerd en we kunnen de raamopeningen naar believen aanpassen. De bedoeling is het nieuwe deel te gaan bekleden met plaatmateriaal in een origineel geometrisch patroon. De bouwheer konden zich helemaal vinden in het voorontwerp. Inmiddels is de verbouwing goedgekeurd door de gemeente en starten we binnenkort met de uitvoering.

 

De vorderingen van deze verbouwing zullen te zien zijn bij het project JLVC.